Hoge bloeddruk
Van hoge bloeddruk hebben we allemaal wel gehoord. Misschien omdat je het zelf hebt, of je kent iemand in de omgeving die het heeft. Hoge bloeddruk kan door verschillende problemen worden veroorzaakt: een slecht werkende nier, vernauwing van de bloedvaten door roken (nicotine), alcoholgebruik, zeldzame hormonale aandoeningen, erfelijkheid, stress, verkeerde voeding en/of te weinig beweging.
Hoge bloeddruk geeft niet altijd symptomen, het is een zg. ‘stille aandoening’, je merkt er meestal niets van en het wordt dan pas ontdekt, als je voor een andere klacht bij de huisarts komt en de bloeddruk wordt opgemeten.
Soms veroorzaakt het hoofdpijn in het achterhoofd – vooral ’s morgens na opstaan, duizeligheid, licht gevoel in het hoofd of oorsuizen. Hoge bloeddruk is geen ziekte op zich, maar een gevolg van iets anders. In verreweg de meeste gevallen is er een relatie met stress, voeding-en leefwijze.
In dit artikel wil ik een aantal tips geven over wat je zelf kunt veranderen om je bloeddruk te verbeteren. Aanvullend op een reguliere behandeling, kan een homeopathische behandeling helpen om uw bloeddruk te verlagen.
Voeding met nadelige invloed op bloeddruk:
Verzadigde vetten en transvetten (chips, koek, snoep, pindakaas, chocoladerepen, ontbijtgranen, kant-en klaar producten, mueslirepen enz… Olie die teveel wordt verhit verandert ook in een schadelijke transvet)
Witte bloem en suikers
Zout, drop
Alcohol
Koffie
Zoute en vette snacks
Andere factoren met nadelige invloed:
Stress
Roken
Te weinig beweging
Overmatig alcohol
Overgewicht
Producten die bloeddruk verlagend zijn:
Groente en fruit (minstens 4-5 porties per dag,)
Volkoren graan, vooral boekweit en zilvervliesrijst
Peulvruchten
Kaliumrijke voeding zoals perzik, abrikoos, banaan, vijgen, pruimen (mag gedroogd zijn)
Avocado, in de schil gekookte biologische aardappel, broccoli, courgette, paddenstoel, tomaat
Pitten en zaden
Knoflook, bieslook, peterselie, selderie
Thee van meidoorn, guldenroede, duizendblad, sint-janskruid, brandnetel, herderstasje, rozenbottel
Zout-vervangende kruiden: zeewierkruiden van Lima (salade du pêcheur), of Jozo vitaalzout (41% natrium, 41% kalium, 17% magnesium)
Dagelijks essentiële vetzuren:
1 eetlepel olijfolie, 2 eetlepels lijnzaadolie: als salade-dressing te gebruiken met 1 eetlepel appelciderazijn, 1 theelepel honing, evt. mosterd en groene kruiden of knoflook naar keuze
Gebruik voor roerbakken en salade-dressings biologische olijfolie extra virgine – koud geperst.
(olijfolie uit de supermarkt is chemisch bewerkt en niet gezond)
Neem voor frituren of bakken op hoge temperatuur (hoger dan 170C) biologisch kokosvet of rijstolie.
Vette vis (makreel, zalm, ansjovis, sardines, haring)
Vermijd varkensvlees, verminder ander vleesgebruik
Vermijd of verminder suikerhoudende – en witte meelproducten
Maximaal 3 glazen alcohol per week
Eet dagelijks 3 gedroogde abrikozen
Dagelijks vit.C 1000mg (Ester C – beter opneembaar)
Verzorg de darmhuishouding en neem regelmatig probiotica (met stam & nummer)
Bloeddrukverlagende supplementen zijn o.a. ginseng, biergist, crataegus/meidoorntinctuur,
Omega 3 vegan capsules
OMGAAN MET STRESS
Naast voeding is het vermijden van stress heel belangrijk!
Dat is makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat? Als er moeilijke, persoonlijke problemen zijn is het raadzaam zijn om een afspraak te maken, waarin we samen kijken naar een manier om hier beter mee om te gaan. Voor de veel voorkomende stresssituaties waar we allemaal regelmatig mee te maken krijgen, volgen hieronder enkele praktische tips.
SPOOR UITLOKKENDE FACTOREN OP.
Veel spanningen komen voor, of worden erger, in gelijksoortige situaties. Bijvoorbeeld in contact met dezelfde persoon, of op bepaalde ogenblikken van de dag. Spoor deze situaties op en ga na of je deze kan veranderen. Als dit niet lukt, kan je stress wel verminderen door te werken aan de gevoelens die deze persoon of situatie oproept.
VERANDER DE MANIER WAAROP JE NAAR EEN SITUATIE KIJKT.
We kijken allemaal met een bepaalde bril naar de wereld om ons heen. Deze bril kan leiden tot heel wat spanning. Oefen om dezelfde situatie eens te bekijken door de ogen van iemand anders. Zijn je verwachtingen misschien onrealistisch? Leg je de lat niet te hoog voor jezelf?
ZORG VOOR REGELMATIGE ONTSPANNING
Het lichaam is in principe goed bestand tegen kortdurende stress. Het kan ons aanzetten om goed te presteren, of om op tijd weg te vluchten of te vechten in een gevaarlijke situatie.
Als korte periodes van stress worden afgewisseld met ontspanning komt het lichaam weer tot rust.
Langdurige stress is echter schadelijk op de lange termijn.
Neem dus genoeg rustpauzes in de loop van de dag. Zorg voor voldoende ontspanning.
Zoek een positieve uitlaatklep voor de frustraties in je leven. Ga wandelen, sporten, muziek maken, of neem een andere hobby waar je plezier aan beleeft. Drink geen alcohol om te ontspannen!
ZORG VOOR VOLDOENDE LICHAAMSBEWEGING
Lichamelijke activiteit is een goede manier om vrijgekomen energie (stress!) af te reageren. Een vast moment afspreken om te sporten/wandelen met iemand, kan helpen om het vol te houden.
ZORG VOOR EEN GOEDE ORGANISATIE EN PLANNING
Maak een lijst van de dingen die je moet of wil doen. Leg prioriteiten vast. Op deze manier heb je minder kans om iets te vergeten en het vergroot het gevoel van controle. Aanvaard wel dat minder dringende zaken misschien niet onmiddellijk gebeuren.
TOON EMOTIES
Als je emoties kunt uiten, vermindert dit de opgebouwde spanning in je lichaam. Dit kan je doen door erover te praten, of door dingen van je af te schrijven.
ZOEK STEUN IN JE OMGEVING
Zorg voor voldoende contacten met anderen. Je kunt gebeurtenissen die jou stress geven beter hanteren als je kunt terugvallen op mensen op wie je kunt rekenen en met wie je gevoelens kunt delen. Een goed gesprek en een luisterend oor verminderen de spanning.
LEER NEE ZEGGEN
Veel mensen zeggen ‘ja’ als iemand hen iets vraagt. Op korte termijn geeft dit een goed gevoel. Op de lange termijn werkt dit negatief. Je kunt immers niet al die beloftes houden. Het gevolg daarvan is op gegeven moment een gevoel van overbelasting en spanning.
EEN GEZONDE GEEST IN EEN GEZOND LICHAAM
Een gezonde leefwijze bevordert de veerkracht. Zorg voor voldoende slaap, goede voeding, voldoende lichaamsbeweging, gevoel voor humor!
Wee zuinig met alcohol en koffie. Let op gebruik van medicatie en rookgedrag.