Hart van vrouwen
Bij vrouwen worden hartproblemen vaak te laat, of helemaal niet onderkend door de arts.
Hoe kan dat?

Verschillen
Mannen en vrouwen zijn biologisch anders en bij hartklachten wordt daardoor de diagnose bij vrouwen vaak gemist. Ze kunnen klachten vertonen zoals vermoeidheid – met name merkbaar in de overgang – er is sprake van luchttekort, versneld hartritme bij haasten of traplopen, een gevoel alsof de keel wordt dichtgeknepen of hartbonzen; vage klachten die kunnen worden toegeschreven aan stress, de overgang of slechte conditie. Tevens verschilt de achtergrond van de hartklachten bij vrouwen. Daarover later meer. Maar ook de bouw van hart en bloedvaten is anders. De kransvaten bij de vrouw hebben een kleinere doorsnede waardoor het moeilijker is om ze te dotteren of een bypassoperatie uit te voeren.
Het verouderingsproces van het hart verloopt ook deels verschillend. Vrouwen hebben minder last van van aderverkalking (dichtslibben) in de grote vaten dan mannen, maar meer last van verkramping of spasmen in de kleine haarvaten. Dit geeft vermoeidheid en een onregelmatig klachtenpatroon.
Dan de hormonen. Oestrogenen hebben een beschermend, verwijdend effect op hart en bloedvaten. Als de oestrogeenspiegels verlagen in de overgang heeft dit gevolgen voor het hart.
Overgangsklachten kunnen dan worden verward met serieuze hartproblemen zoals luchttekort, vermoeidheid, hoge bloeddruk, vocht vasthouden, slapeloosheid enzovoort.
De overgang is toch al een tijd waarin veel verandert, waardoor je niet weet of de klachten komen door hormonen, stress, hartproblemen, of alles tezamen.
Vrouwen hebben tot de overgang een iets snellere hartslag en zijn gevoeliger voor hartritmestoornissen dan mannen en verder kunnen bepaalde soorten antibiotica of amitriptyline en lithium vooral bij vrouwen ernstige hartritmestoornissen veroorzaken.
Risicofactoren
Uit onderzoek blijkt dat bepaalde vrouwen meer risico lopen op het krijgen van hart-en vaatziekten.
Vrouwen met een verleden van:
- Migraine op jonge leeftijd
- Zwangerschapsvergiftiging
- Hoge bloeddruk in de zwangerschap
- Zwangerschapsdiabetes
- Bij 15% van de vrouwen die langer dan 5 jaar behandeld zijn voor borstkanker wordt de pompfunctie van het hart minder. Dit kan jaren later pas optreden.
- Ontstekingsziekten zoals bv. spierreuma, colitis ulcerosa, ziekte van Crohn, reumatische klachten
- Stressvol leven
Stress speelt een grote rol in het ontstaan van hartklachten bij vrouwen. De meest vrouwen zijn van nature perfectionistisch en moeten vaak meerdere ‘ballen in de lucht houden’ in het dagelijks leven: werk, gezin, huishouden, mantelzorg. Aanhoudende stress kan functiestoornissen van de kleine haarvaten geven.
Bij mannen komt een ander type hartinfarct meer voor. Bij hen zien we gevolgen van een ongezonde levenswijze met roken, teveel alcohol, weinig beweging en ongezonde voeding. Dit alles leidt tot dichtslibben van de vaten. Wellicht is hier ook een verband met stress en de manier waarop mannen ermee omgaan?
Symptomen hartinfarct anders bij vrouwen
Het beeld van een hartinfarct is deels anders dan bij mannen. We zien bij vrouwen:
- Griepachtig voelen (zweten, braken)
- Misselijkheid,
- Benauwd op de borst,
- Kortademig,
- Geen eetlust
- Golvend karakter van de klachten
- Pijn achter in de rug, nek, schouders, oksel, bovenbuik en linker kaakhoek.
- Langdurige onbegrepen vermoeidheid in de tijd voorafgaand aan het infarct.
Bij mannen zien we vooral:
- Drukkend, knijpend, beklemmend gevoel op de borst
- Griepachtige klachten, zweten braken
- Misselijk
Een groot deel van de vrouwen met een hartinfarct vertoont – zoals gezegd – geen afwijkingen in de kransvaten. Er is sprake van verkramping (spasme) van de kleine haarvaten. Dit wordt niet makkelijk vastgesteld en dotteren helpt niet.
Het advies is vooral acceptatie en veel aandacht besteden aan beweging en ontspanning.
Een gebroken hart
Een andere aandoening die vaker wordt gezien bij vrouwen dan bij mannen is een infarct na een intense, emotionele gebeurtenis of shock.
Dit gebeurt met name bij vrouwen ouder dan 60 jaar bij wie het hormoonsysteem van de bijnieren meer is geactiveerd door de overgang. De knijpkracht van het hart wordt door de shock tijdelijk minder en geeft pijn op de borst, benauwdheid en ernstig hartfalen. In de meeste gevallen zijn deze vrouwen al wel bekend met hoge bloeddruk.
Homeopathie en hartklachten
Uit bovenstaande blijkt hoe belangrijk het is om je klachten altijd serieus te nemen.
Naast aandacht voor beweging, ontspanning, gezonde voeding en hanteren van stress biedt homeopathie mogelijkheden om je gezondheid te verbeteren, want de risicofactoren worden op natuurlijke wijze aangepakt. Homeopathie helpt bij migraine, stress, ontstekingsziekten, hormonale problemen zoals menstruatieklachten, begeleiden van zwangerschap en overgang.
Als er al hart- en vaatklachten zijn helpt homeopathie om de conditie van hart en bloedvaten te verbeteren. Dit kan naast de reguliere medicatie.
Het begeleiden naar een gezonde leefstijl en beter leren omgaan met stress hoort ook bij een homeopathische behandeling.
Voor meer informatie of het maken van een gratis kennismakingsgesprek (30 minuten) bel naar:
0226-42 88 05 of stuur een email naar: kruijerhomeopathie@gmail.com
Bron: ‘Hart voor vrouwen’ door Angela Maas (cardiologe Radboudumc te Nijmegen).